onsdag 29 oktober 2008

Effektiva tanter

En tant är en tant är en...

Idag hade vi TRS-möte på min arbetsplats. Eftersom jag är relativt ny är jag inte helt säker på vad det innebär men har efter att ha deltagit på två möten förstått att det handlar om någon form av kompetensutveckling och effektivisering av organisationen. Tänker inte förklara något ingående men det hela börjar med att en tant pratar om vilka dagens övningar och ämnen kommer att vara och sedan sprider alla anställda ut sig i grupper för diskussioner.

Men den där tanten alltså... Hur skall man kunna effektivisera ett helt företag när man själv är världens mest ineffektiva människa? 20-25 minuters prat om ingenting, och vad hade hon som stöd? Jo, Overhead, detta stenåldershjälpmedel som vi väl alla trott varit borta sen länge.

Där stog tanten framför oss, petandes med en hel hög genomskinliga papper som ömsom klibbade fast i varandra, ömsom smet iväg på ett sånt där sätt som bara Overhead-papper kan göra. Ibland la hon dem för högt, ibland för lågt. Ibland åkte hela spegel-delen på maskinen ner, iblad var det bara suddigt. Det enda man kunde vara säker på var att man inte skulle kunna läsa hela texten.. Och så det där evinnerliga pillandet med ett vanligt papper som skall täcka raderna under. Vad tror tantskrället?! Att vi är fem och inte kan fokusera om vi ser två rader med text samtidigt!? Nej, vad hände egentligen med dator, PowerPoint och det papperslösa samhället? Ska tanterna komma undan?

Det papperslösa samhället förresten.. Idag förstod jag vart all skövlad skog tar vägen. Det är de effektiva tanterna som använder den. Gruppdiskussionerna går nämligen till på följande sätt:
Gruppen får ett ämne att diskutera, men istället för direkt diskussion skall var och en skriva ner alla tankar på post-it-lappar (den minsta sorten, 2x3cm), en för var tanke. Efter en stund får alla presentera sina tankar och gemensamt överför man dem till huvudrubriker som skrivs upp på andra post-it-lappar (den vanliga sorten, 5x5cm), som placeras på ett A3-ark.

Sedan flyttar grupperna ihop så att man nu sitter i två stora grupper där man delar med sig av sina huvudrubriker och tankar. Där finns en samtalsledare som överför tankarna och rubrikerna till ännu mer övergripande rubriker som skrivs upp på ännu större post-it-lappar (5x7cm). Dessa lappar placeras på ett stort ark, typ A2.

Tro det eller ej, men sedan flyttar de två stora grupperna ihop och man presenterar tankarna för varandra. De stora lapparna flyttas från A2-pappret till ett ännu större ark och sedan får man gå hem. Visst låter det fruktansvärt effektivt? Och visst måste det vara bra för våra skogar att skövlas för att en tant ska kunna dela ut 250 000 post-it-lappar som nyttjas en halvtimme för att sedan slängas?

Papperslösa samhället, my ass... Inte så länge de effektiva tanterna får husera..

Inga kommentarer: