torsdag 18 september 2008

Blogginlägg A: Nyhetsvärdering


Vad gör en nyhet het?

Vi lever i ett samhälle som allt mer domineras av media. Du och jag påverkas av media vare sig vi vill eller inte. Det som sägs på nyheterna bestämmer vår agenda, vad vi pratar om på fikarasten, i krogkön eller runt frukostbordet.
I detta läge blir det oerhört viktigt att nyhetsredaktionerna kan värdera alla nyheter för att ta reda på vad som är viktigast för just dig. De måste göra en nyhetsvärdering. Vad skall komma först? Vad ska få mest utrymme? Vilken nyhet är het?


Den senaste tiden har de svenska mediernas nyhetsvärdering varit i riktigt blåsväder. Orsaken till detta har varit ett annat blåsväder. Stormen Gustav har dragit fram över USA och fått stora rubriker och många spaltmeter. Inte så konstigt, tycker ni. Det är väl en stor nyhet? Absolut, det är en stor nyhet som bör få uppmärksamhet!
Saken är bara den att samtidigt som Gustav skakade om USA, utan att skada en enda människa, skakades Kina av en jordbävning, som gjorde över 100 000 människor hemlösa, och Indien drabbades av sin värsta översvämning på 50 år. Katastrofer som i sig var lika allvarliga, förmodligen värre, än den i USA, men som inte fick alls lika mycket utrymme i media. Varför?

I Sveriges Radio P1:s program Medierna från den sjätte september i år diskuteras just nyhetsvärdering med utgångspunkt från dessa katastrofer. Man hade där undersökt hur lång tid som ägnades åt de olika händelserna i SVT:s Aktuellt. Man kom fram till att deras värdering av nyheterna var att orkanen Gustav var sex gånger viktigare än jordskalvet i Kina och åtta gånger viktigare än översvämningen i Indien. Ungefär samma värdering gjordes av andra medier. På vad grundar sig denna värdering av nyheterna?
- Jag tror att det är en kvarleva av en rasistisk syn på världen, säger Torbjörn Tennsjö, professor i praktisk filosofi, i en intervju. Det är vi, och det är de främmande varelserna i Asien och Afrika och andra länder.

VA?!!? Präglas 2000-talets professionella journalistik av rasism och främlingsfientlighet? Styrs vår agenda av personer som inte uppfattar alla människor som lika mycket värda? Är inte tanken att journalistiken skall vara objektiv?

Nej, givetvis grundar sig inte journalisternas nyhetsvärdering på rasism. Det finns så mycket annat som ligger bakom som styr. I dagens samhälle där allting måste gå så fort som möjligt, där minsta lilla sak skall förminskas och effektiviseras. Ett samhälle där inte ens havregrynsgröt kan kokas snabbt nog, utan kräver specialprodukten "snabbgröt". Där krävs också förenklade nyheter. Vi vill läsa om det som känns mest aktuellt för oss och orkar/hinner inte läsa om något som vi inte kan relatera till.
Eftersom vi har mera gemensamt med våra västerländska vänner i USA än vad vi har med "främlingarna" i Kina eller Indien har vi lättare att ta till oss om det som händer i USA. Det handlar inte om rasism utan snarare om identifiering.
Som journalist har jag därför inget val. Givetvis är jag medveten om att jag borde skriva lika mycket om alla katastrofer. Men samtidigt som jag har i uppgift att skildra världen som den är, har jag också i uppgift att sälja mina nyheter. Jag fokuserar därför på de nyheter som läsaren eller tittaren kan relatera till. Hemskt ur human synvinkel, javisst! Men logiskt på marknaden.

Som av en händelse gled samtalsämnet vid gårdagens fikarast på min arbetsplats in på just nyhetsvärdering. Upprörda röster undrade varför TV4-sporten ansåg det vara bättre att inleda sändningen med ett fem minuter långt inslag om damfotbollsproffset Lotta Schelin som vunnit en match med 12-0 innan man visade ett (kort) inslag om handikappidrottaren Anders Olsson som vunnit OS-guld, istället för tvärtom. Vad var egentligen den största nyheten? Vari ligger prioriteringen?
I det här fallet har jag själv väldigt svårt att förstå vad som avgör. Anders Olssons prestation smäller långt högre än alla 12-0-segrar i världen. Jag förstår överhuvudtaget inte varför "vanliga" OS värderas högre än Paralympics då det sistnämnda uppvisar så oerhört många fler fantastiska prestationer. Lite anmärkningsvärt med det här är dock att man av TV4-sportens upplägg kan avläsa att det varit en dag med få nyheter. Både damfotboll och handikappidrott är ju annars idrotter som vanligtvis bortprioriteras till förmån för idrotter med "större nyhetsvärde" som herrfotboll eller herrishockey. Även här avgörs förmodligen nyhetsvärderingen av vad som anses sälja bäst.

Samtidigt som jag försöker övertyga både Dig och mig själv om att eventuella försäljningssiffror avgör redaktionernas nyhetsvärdering, och att det som skrivs är det som är av störst intresse för allmänheten, kan jag dock inte låta bli att fundera. Tänk om man plötsligt skulle göra en helomvändning. Tänk om Lotta Schelin och hennes damfotbollskamrater alltid skulle vara först i Tv4-sporten. Tänk om Kina och Indien skulle få längre och mer utförliga nyhetsrapporter än USA. Tänk om en lång intervju med Anders Olsson skulle sändas istället för en intervju med Mats Sundin. Skulle då inte våra intressen och referenspunkter förändras? Skulle vi då inte bli mer intresserade av damfotboll? Skulle vi inte kunna identifiera oss med asiater som vi idag identifierar oss med amerikaner? Skulle vår agenda förändras?

Jag tänker, och jag ryser. Tänk vilken makt media har. Tänk vad media styr våra liv…



4 kommentarer:

Annika sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cassandra sa...

Jag tycker att ditt inlägg var välskrivet. Bra att du tog med bakgrunden dvs P1:s program så att man förstår sammanhanget. Jag håller med om att vi säkert skulle ha lättare att relatera till kineser eller indier om dessa fanns mer representerade i vår media. Men att media styr våra liv?? Mmm är inte det lite klyshigt haha...och en självuppfyllande profetia. Låter väldigt bekvämt att lämna all makt till media och utmåla sig själv som ett hjälplöst offer. Annars kul och intressant inlägg!

/Jacqueline

Anonym sa...

Jo, men det är väl rätt till stor del att media faktiskt styr våra liv. Jag tycker inte det är någon klyscha, som Cassandra skriver. Det skulle definitivt vara intressant att se hur vår syn på världen såg ut om ett år om nyhetsvärderingen ändrades idag och blev "tvärtom". Oerhört intressant tanke tycker jag. Håller sen med om att allt idag ska gå snabbt. Kul parallell till snabbhavregrynen =) Medierna ska berätta om sånt vi redan vet en del om och känner igen oss i, då tar det inte så lång tid att sätta sig in i händelsen.

Anonym sa...

Tycker att du har helt rätt där Åsa. Allt skall gå snabbt och man ska gärna redan veta allt om det som rapporteras. Hörde om vicepresidentkanditaternas debatt i ett nyhetsinslag på radion idag. På kanske 20 sekunder gick man igenom hur viktig den var och att stämningen inte hade varit hetsk utan snarare vänskaplig. Vad man dock inte tog upp var vad debatten handlade om.
Kanske tyckte man inte att vi svenskar har tillräckligt med kunskap om amerikansk politik. Istället valde man att snabbt gå igenom känslorna kring debatten och valet.